"Chesszoom 1K" - new ZX81 true hi-res demo

For those of you watching in black and white, the pink is next to the green...
Post Reply
User avatar
PROSM
Manic Miner
Posts: 476
Joined: Fri Nov 17, 2017 7:18 pm
Location: Sunderland, England
Contact:

"Chesszoom 1K" - new ZX81 true hi-res demo

Post by PROSM »

Hello all,

I'm posting here a little 1K demo that I wrote to help me get to grips with true hi-res display techniques on the ZX81. Chesszoom 1K presents a bouncing chessboard animation, with smooth movement in all three dimensions.

Image

This should work on any ZX81 which is capable of true hi-res (including all un-expanded machines, plus those fitted with compatible RAM packs). From the link below you can download a ZIP file containing the tape image, source code and readme file. I hope you enjoy the demo and/or find the source code useful.

Cheers!

https://www.connosoft.com/prosm/chesszoom1k.zip

PROCESSED
DH 20/08/23
All software to-date
Working on something, as always.
User avatar
Bubu
Manic Miner
Posts: 542
Joined: Fri Apr 02, 2021 8:24 pm
Location: Spain

Re: "Chesszoom 1K" - new ZX81 true hi-res demo

Post by Bubu »

Hi, @PROSM, I've just tried this with the emulator called EightyOne, and I just can see a black screen, and some text scrolling in the botton. Should I press any key to start the hi-res demo?
If something works, don't touch it !!!! at all !!!
User avatar
PROSM
Manic Miner
Posts: 476
Joined: Fri Nov 17, 2017 7:18 pm
Location: Sunderland, England
Contact:

Re: "Chesszoom 1K" - new ZX81 true hi-res demo

Post by PROSM »

Hi @Bubu, to get this working properly on EightyOne you must open the Hardware configuration dialog (either press F6 or "Options > Hardware..." on the menu), and then change the "High Resolution" option to WRX. This enables the true hi-res compatibility necessary for this demo to run correctly.
All software to-date
Working on something, as always.
User avatar
R-Tape
Site Admin
Posts: 6403
Joined: Thu Nov 09, 2017 11:46 am

Re: "Chesszoom 1K" - new ZX81 true hi-res demo

Post by R-Tape »

Nice! I'm impressed, and if I knew more about the ZX81 I'd probably be even more so. This quote from the instructions is enough to terrify even a 16K Spectrum coder:
I managed to fit the entire program into the 1K RAM, with 2 spare bytes in the system variable area.
As you say you stopped when you'd done enough, but still :shock:
User avatar
Bubu
Manic Miner
Posts: 542
Joined: Fri Apr 02, 2021 8:24 pm
Location: Spain

Re: "Chesszoom 1K" - new ZX81 true hi-res demo

Post by Bubu »

PROSM wrote: Sun Aug 20, 2023 5:54 pm Hi @Bubu, to get this working properly on EightyOne you must open the Hardware configuration dialog (either press F6 or "Options > Hardware..." on the menu), and then change the "High Resolution" option to WRX. This enables the true hi-res compatibility necessary for this demo to run correctly.
Great, @PROSM , and that hi-res compatibility was real, in the real ZX81, or it's only a emulator matter? I mean, if I load that in my ZX81 computer, it won't work, will it?
If something works, don't touch it !!!! at all !!!
User avatar
Turtle_Quality
Manic Miner
Posts: 505
Joined: Fri Dec 07, 2018 10:19 pm

Re: "Chesszoom 1K" - new ZX81 true hi-res demo

Post by Turtle_Quality »

Haven't used a ZX81 since 1981, I was curious too, found this

https://perfectlynormalsite.com/zxhires.html
Definition of loop : see loop
Dr beep
Manic Miner
Posts: 381
Joined: Mon Oct 01, 2018 8:53 pm

Re: "Chesszoom 1K" - new ZX81 true hi-res demo

Post by Dr beep »

Bubu wrote: Sun Aug 20, 2023 11:49 pm Great, @PROSM , and that hi-res compatibility was real, in the real ZX81, or it's only a emulator matter? I mean, if I load that in my ZX81 computer, it won't work, will it?
Yes, but you might disconnect the RAM-pack if not hires capable.

You could also play my 81 1K hires games.
Dr beep
Manic Miner
Posts: 381
Joined: Mon Oct 01, 2018 8:53 pm

Re: "Chesszoom 1K" - new ZX81 true hi-res demo

Post by Dr beep »

Remember that 1K also holds the screenmemory.
User avatar
PROSM
Manic Miner
Posts: 476
Joined: Fri Nov 17, 2017 7:18 pm
Location: Sunderland, England
Contact:

Re: "Chesszoom 1K" - new ZX81 true hi-res demo

Post by PROSM »

R-Tape wrote: Sun Aug 20, 2023 8:43 pm Nice! I'm impressed, and if I knew more about the ZX81 I'd probably be even more so. This quote from the instructions is enough to terrify even a 16K Spectrum coder:



As you say you stopped when you'd done enough, but still :shock:
Thanks! In a way, it was easier to pull this off on the ZX81 than it would be on the Spectrum - on the former, I only have to draw four unique rows (plus a fifth row which controls which row is selected on each scanline) and then the display driver can selectively repeat those rows to build up the whole display, whereas with the latter I'd have to copy those lines down the whole display - it's the difference between manipulating about 160 bytes and 6144 bytes.
Bubu wrote: Sun Aug 20, 2023 11:49 pm Great, @PROSM , and that hi-res compatibility was real, in the real ZX81, or it's only a emulator matter? I mean, if I load that in my ZX81 computer, it won't work, will it?
As @Dr beep has said, this works on a real ZX81, as long as the RAM being used is true hi-res compatible (the easiest way to do this is just remove the RAM pack, as the internal 1K RAM is guaranteed to be compatible). I've put up two recordings on my YouTube channel showing both real hardware and emulator recordings of the demo, for the benefit of those who haven't the time or resources to run the program themselves.
All software to-date
Working on something, as always.
User avatar
Seven.FFF
Manic Miner
Posts: 744
Joined: Sat Nov 25, 2017 10:50 pm
Location: USA

Re: "Chesszoom 1K" - new ZX81 true hi-res demo

Post by Seven.FFF »

PROSM wrote: Mon Aug 21, 2023 2:15 pm as long as the RAM being used is true hi-res compatible
As well as the incompatibility of most 80s RAM-packs, I read something suggesting that some individual Z80 chips are also not WRX-compatible, and might need swapping out for another Z80. Is this true, and why? What is wrong with the ones that don't work? Bad address line which isn't used anywhere else in a vanilla ZX81?

Maybe this is a question for @1024MAK or @Dr beep.
Robin Verhagen-Guest
SevenFFF / Threetwosevensixseven / colonel32
NXtel NXTP ESP Update ESP Reset CSpect Plugins
Dr beep
Manic Miner
Posts: 381
Joined: Mon Oct 01, 2018 8:53 pm

Re: "Chesszoom 1K" - new ZX81 true hi-res demo

Post by Dr beep »

Seven.FFF wrote: Mon Aug 21, 2023 3:20 pm As well as the incompatibility of most 80s RAM-packs, I read something suggesting that some individual Z80 chips are also not WRX-compatible, and might need swapping out for another Z80. Is this true, and why? What is wrong with the ones that don't work? Bad address line which isn't used anywhere else in a vanilla ZX81?

Maybe this is a question for @1024MAK or @Dr beep.
This is true. Some ZX81's have problems in the display. This could also be an ULA issue.
This is also the reason why the hires games are not released on tape.
Dr beep
Manic Miner
Posts: 381
Joined: Mon Oct 01, 2018 8:53 pm

Re: "Chesszoom 1K" - new ZX81 true hi-res demo

Post by Dr beep »

PROSM wrote: Mon Aug 21, 2023 2:15 pm Thanks! In a way, it was easier to pull this off on the ZX81 than it would be on the Spectrum - on the former, I only have to draw four unique rows (plus a fifth row which controls which row is selected on each scanline) and then the display driver can selectively repeat those rows to build up the whole display, whereas with the latter I'd have to copy those lines down the whole display - it's the difference between manipulating about 160 bytes and 6144 bytes.
I had the same with my MINITAURUS game.
I had the idea since 1983 but it never was working on the ZX Spectrum and in 1K on the ZX81 it worked.
User avatar
Bubu
Manic Miner
Posts: 542
Joined: Fri Apr 02, 2021 8:24 pm
Location: Spain

Re: "Chesszoom 1K" - new ZX81 true hi-res demo

Post by Bubu »

PROSM wrote: Mon Aug 21, 2023 2:15 pm
As @Dr beep has said, this works on a real ZX81, as long as the RAM being used is true hi-res compatible (the easiest way to do this is just remove the RAM pack, as the internal 1K RAM is guaranteed to be compatible). I've put up two recordings on my YouTube channel showing both real hardware and emulator recordings of the demo, for the benefit of those who haven't the time or resources to run the program themselves.
OK, I've got a ZX81 here, as soon as I have some time I'll turn it on and load your program, let's see how things go. Thanx a lot!!
If something works, don't touch it !!!! at all !!!
Dr beep
Manic Miner
Posts: 381
Joined: Mon Oct 01, 2018 8:53 pm

Re: "Chesszoom 1K" - new ZX81 true hi-res demo

Post by Dr beep »

Bubu wrote: Tue Aug 22, 2023 7:57 pm OK, I've got a ZX81 here, as soon as I have some time I'll turn it on and load your program, let's see how things go. Thanx a lot!!
And why not try my 81 1K hires games as well?
Since each game is less than 1K each game loads within 30 sec.
Post Reply